Sorgsamtaler – støtte når livet gør ondt

Jeg tilbyder sorgsamtaler til dig, der er ramt af sorg. Det er ikke afgørende, om du for nylig har oplevet et tab, eller om det ligger længere tilbage. Det vigtige er, at du mærker behovet for en samtalepartner – en, der er nærværende og ikke personligt involveret i dit tab. En, der kan støtte dig i din vej videre.

Sorg – en uundgåelig del af livet

Sorg defineres ofte som den dybe, grundlæggende følelse, der følger efter et tab. Det er en reaktion, der sætter sig både i kroppen, tankerne og følelserne. Sorg kan være altopslugende, men den kan også ligge stille og ulme i baggrunden – måske længe efter, at omgivelserne har bevæget sig videre.

Vi mennesker bliver alle, før eller siden, ramt af sorg. Det kan ske pludseligt eller snige sig ind som en del af livets forandringer. Sorg opstår ikke kun ved dødsfald. Den kan også opstå, når noget vigtigt forsvinder – noget vi har elsket, troet på, sat vores lid til eller defineret os selv ud fra.

Tab har mange ansigter

Listen er ikke udtømmende – jeg står klar til at hjælpe dig med alle former for tab.

Et konkret møde med sorg

Som social sagsbehandler har jeg i mange år haft samtaler, hvor sorg og tab var en del af baggrunden. Ét forløb husker jeg særligt:

En mand i slutningen af 50’erne mistede på ét år sit ægteskab, sin bolig og store dele af synet på grund af en øjensygdom. Samtidig forsvandt hans arbejdsevne og evne til at forsørge sig selv. Hans sorg var dyb, men han ønskede ikke psykologhjælp. Jeg tilbød ham samtaler – bare en kop kaffe og en snak, når han havde brug for det.

En dag tog vi sammen et blik på en vægkalender med førerhundehvalpe. Det blev et vendepunkt. Sorgen kunne jeg ikke tage fra ham, men jeg kunne hjælpe ham med at få øje på nye muligheder. Senere fik han sin førerhund, Zenta, og via Dansk Blindesamfund fandt han netværk og støtte. Min rolle var ovre.

Denne mands historie viser, hvor vigtigt det er at have et menneske at tale med – én, der lytter uden at dømme eller komme med løsninger. En nærværende samtalepartner, som ikke er en del af det personlige netværk.

Min egen erfaring med sorg

Da sorgen ramte mig og jeg mistede min kæreste relation, blev jeg favnet. Jeg har et stort og velfungerende netværk. Jeg havde gode mennesker omkring mig. Men de mistede også – sammen med mig.

Min vej til healing var at have samtaler med en person som ikke normalt var i mit tætteste netværk. Denne samtalepartner kunne jeg dele med, hvordan jeg reelt havde det og jeg vidste at jeg kunne være uden filter. Han rummede mine mørke tanker men hjalp mig også til at se lysglimtene og bemærkningen : “Janne, jeg synes du er rigtig god til at holde frikvarter fra sorgen” kom til at betyde rigtig meget for mig.

For hvorfor sagde han det, hvad mente han?…. Min nysgerrighed var tændt og så var der kun en ting at gøre. Jeg ønskede viden og valgte uddannelse i form af min certificering som sorgvejleder.

Samtaler med faglig og personlig forankring

Jeg tilbyder derfor samtaler, hvor jeg er den der lytter og er nærværende – hvor der er fokus på dig som er ramt af sorg, hvad enten det handler om død, skilsmisse eller sygdom eller noget helt andet. Det er ikke så meget anderledes end de samtaler jeg havde før som social sagsbehandler, men nu har jeg en god solid viden omkring sorg.

I vores samtaler er det dit rum. Jeg har altid arbejdet med tavshedspligt. Derfor kan jeg have familiemedlemmer i forløb samtidig – din samtale er kun mellem os.

Som i alt andet jeg beskæftiger mig med, så kender jeg mine grænser og begrænsninger og jeg vil derfor guide dig videre i systemet, hvis du har et andet behov end det jeg kan tilbyde.

Min certificering til sorgvejleder

På uddannelsen til sorgvejleder var vi beriget med undervisere, som alle ved rigtig meget om sorg og den nyeste sorgforskning i Danmark. Om sorgens historie, om kroppens hukommelse og om kulturelle forskelle på sorg.

Vores undervisere var:

Mai-Britt Guldin, Psykolog og ph.d, specialist i psykoterapi og arbejder klinisk med mennesker i sorg. Leder af forskningsprogrammet Tab og Sorg på Aarhus Universitetshospital. Underviser læger, sygeplejersker, psykologer og præster og medgrundlægger til uddannelsen certificeret sorgvejleder. Har udgivet flere bøger om sorg.

Allan Køster, ph.d og post.doc og indgår i teamet ved forskningsprojekt “Sorgens kultur” på Aalborg Universitet. Han har fokus på individet og hvordan det påvirker den enkeltes livsperspektiv at miste en forældre i barndommen eller ungdommen. Indlæg om kroppens hukommelse

Professor i sociologi ved Aalborg Universitet, Michael Hviid Jacobsen. Han har i en årrække forsket i hvordan vi har har ændret vores forhold til døden og sorgen i det moderne samfund.

Cand.pæd i Antropologi Nadia El-Gendi, indehaver af firmaet På Tværs, indlæg om  kulturforskelle i sorg.

Hospitalspræst på Rigshospitalet Christian Juul Busch gennem 30 år. Før dette har han bl.a. været fængselspræst. Har spillet en aktiv rolle i foreningen for palliativ indsats og også været med til at forme sorggrupper i folkekirken.

Christine Tind Johannessen-Henry, teolog, ph.d og præst og ansat som lektor i sjælesorg og forsker ved Folkekirkens Uddannelses og Videnscenter.

Lester Johannessen-Henry, cand.scient.adm og master i anvendt positiv psykologi. Arbejder i den tidligt forebyggende indsats på området omkring udsatte børn, unge og familie, som supervisor og coach.

Jorit Tellerup, sygeplejerske, billedkunstner og projektleder har mange års erfaring inden for palliativ sygepleje og har været ansat i Palliativt Videncenter for at styrke indsats for ældre efterladte efter livsledsagerens død.

Psykolog, ph.d og seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse Pernille Envold Bistrup. Om udvikling af nye måder til at støtte familier i sorg efter tab men også mens kræftbehandlingen foregår.

Stifter af Skyggebørn Jes Dige om han erfaringer med børn og unge i sorg.

Cand.psyck aut. Københavns Universitet, Rikke Høgsted, som er uddannet i krisepsykolog og har erfaringer fra Dansk Røde Kors, Kræften Bekæmpelse, Det Danske Forsvar, Falk Healthcare og meget mere. Forfatter til flere bøger, senest Grundbog i belastningspsykologi og bogen : Til Minde Om…, til brug for børn der har mistet.